Kas jāzina, ja vēlamies kafijas automātu ar kafijas pupiņām (iebūvētām dzirnaviņām)?

2016-11-24 20:07:50
Kas jāzina, ja vēlamies kafijas automātu ar kafijas pupiņām (iebūvētām dzirnaviņām)?

Pirms pērkam kafijas automātu, vienmēr vispirms domājam par to, kādu kafiju vēlamies baudīt. Iespējams iegādāties tādu iekārtu, kura maksā vien pārdesmit eiro, pagatavošana ir ārkārtīgi vienkārša un ātra, tomēr, vai arī sanākusī kafijas tase būs tik garšīga? Kafijas (labas kafijas) pagatavošana prasa gan nedaudz zināšanu, gan patiešām labu kafijas automātu. Viens no uzskatiem – garšīgāka kafija ir tad, ja tā tiek pagatavota tieši no veselām kafijas pupiņām. Tiesa, tomēr arī tad automātam, kas pagatavo kafiju, jābūt labam. Lai pagatavotu kafiju no pupiņām, kafijas dzirnaviņas ir obligāta prasība procesā. Bieži vien labākajos kafijas automātos ir iebūvētas kafijas dzirnaviņas, kur atliek vien iebērt noteiktu pupiņu daudzumu un tās tiek samaltas vajadzīgajam daudzumam – tik, cik vēlamies dotajā brīdī pagatavot kafiju, lai tā patiešām būtu svaigāka, aromātiskāka un garšīgāka. Jo svaigāka ir kafija, jo gardāks un aromātiskāks būs pagatavotais dzēriens. Jau gatava samalta kafija nav slikta, tomēr daudz patīkamāka smarža pārņem māju tad, ja virtuvi piepilda svaigi maltu kafijas pupiņu smarža, ko nespēj atkārtot neviens jau gatavas kafijas iepakojums.

Tāpēc kafijas dzirnaviņas kafijas automātā ir tikpat svarīgas kā pats automāts. Kafiju taču maļ no pupiņām, bet automāts tikai pagatavo, tāpēc dzirnaviņām, kas ir automātā, jāpievērš tikpat liela nozīme un uzmanība, cik pašam automātam, izvēloties. Par kafijas dzirnaviņām, kas iebūvētas automātiskajos kafijas automātos, jāspriež pēc noteiktiem parametriem.

Ar kafijas dzirnaviņām, kas iebūvētas automātā, var iegūt stipru un gardu kafiju.

Daudz labāku kafijas rezultātu var sasniegt tad, ja ir vidējas cenas automāts ar labām kafijas dzirnaviņām, nekā dārgs kafijas automāts ar nekvalitatīvām dzirnaviņām.

Labas kafijas dzirnaviņas var sasmalcināt kafijas pupiņas divos veidos – ar nažiem vai ar speciālām dzirnām. Tām dzirnaviņām, kas kafiju sagriež ar nažiem, trūkums ir tas, ka nevar regulēt maluma smalkumu, kamēr tās dzirnaviņas, kas sasmalcina ar dzirnām, pieļauj iespēju izvēlēties maluma smalkumu un labāk sagatavo samaltās kafijas pupiņas pagatavošanai.

Kāda materiāla dzirnas izvēlēties  - tērauda vai keramikas? Ir dzirdēts, ka tērauda dzirnas piešķir kafijai nedaudz metālisku garšu, tomēr tā nebūt nav patiesība, tāpat kā to nodilums, ja gatavojam kafiju tikai mājas vajadzībām, ir praktiski neesošs. Vēl viena izvēle – pupiņu malšana rezervuārā vai “rokturī”. Malšanai rokturī ir lielāka pievienotā vērtība kafijas pagatavošanā, jo tā neļauj aromātam un garšai izgaist tik ātri, kā arī nodrošina iespēju samalt kafiju dažām porcijām. Būtiski, lai trauks, kurā tiek malta kafija, ir blīvs.

Kafijas automāti ar kafijas pupiņām:

Kafijas dzirnaviņas ir būtiska iekārta, pērkot pusautomātiskos kafijas automātus. Tāpēc jāseko līdzi, lai iegādājoties kafijas aparātu, kafijas dzirnaviņas nebūtu kā papildu piederums, jo tā tomēr ir pērkamās iekārtas daļa.